Kobberbryllup – Milepæle på livets vej

Kobberbryllup – 12,5 års kærlighed

At afholde kobberbryllup er en dansk tradition, som stammer tillbage til begyndelsen af 1900-tallet og markerer halvvejen til parrets sølvbryllup. Denne skik er udbredt i Skandinavien, men udføres ikke udenfor nordens grænser. Traditionerne for hvordan et kobberbryllup afholdes, varierer lidt efter hvor man befinder sig geografisk. Disse holdes mest hævd i provinserne og traditionelt set plejer børn, venner og familie at overraske ægteparret, med sang og grydelågsrabalder kl.07 om morgenen. Nogle steder i Jylland har de dog kutyme for at vække parret kl.00.30, så hvis det er dig og din ægtefælle som skal til at fejre dagen, så kan det være en god idé at tage sig af de huslige pligter inden da.

Fejringen

Det lykkelige par vågner dermed op til liv og glade dage, samt deres kære som ønsker at deltage i fejringen, af deres kærlighedshistorie. Der vil normalvis også være forberedt morgenmad til denne fejring, som mand og hustru ikke vil deltage i forberedelsen af. Alt mad, drikkevarer og forfriskninger, vil derfor blive medbragt af de gæster, som er kommet for at deltage i festlighederne. Sammen med morgenbord, foreskriver traditionen også fremstillingen af en æresport. Disse er lavet i gran, gerne dekoreret med bannere eller andet pynt. Æresporten vil oftest blive lavet af børn eller tæt familie og symboliserer halvvejen, til det store sølvbryllup. Derfor vil denne også være i halv højde eller bredde, da den skildrer den tid som er gået og den tid som endnu vil komme. Disse porte vokser derfor fra kobber-, sølv og guldbryllupper, for at vise den vej parret er kommet sammen, den vej som de har valgt at følges ad. Derefter vil parret sædvanligvis holde åbent hus resten af dagen, hvor alle familie, venner og bekendte er velkomne ved fejringen.

Forberedelse af kobberbryllup

Har du som pårørende, lyst til at skabe en mindeværdig og traditionel dag for dine kære? Så er dette detaljer, som kan være gode at tage højde for, inden selve dagen:

  • Husk at gøre parret opmærksomme på deres kobberbryllupsdag. Dette kan lyde misvisende, da fejringen i sig selv er tiltænkt som en overraskelse, men det giver parret en mulighed for at overveje om de ønsker at fejre det.
  • Lav eventuelt en aftale om at spise morgenmad hos parret, så de er forberedte på selskabet, af i hvert fald én gæst.
  • Forvent ikke at parret er hjemme eller har lyst til at fejre dagen og respektér deres ønsker.

Følger du disse råd og traditioner, så er dig og dine kære sikret en skøn dag, med masser af kærlighed og overraskelser. Ønsker du at vide mere om kobberbryllups-traditioner, så kan du med fordel se med her: kobberbryllup

Indlæg oprettet 63

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen